Slaap op je zij, nooit op de rug
Mensen kunnen in allerlei posities slapen. Sommige posities hebben zelfs aparte namen gekregen, zoals de foetus, de boomstam, de zeester of de soldaat.
Er is niet veel onderzoek naar gedaan, maar het onderzoek dat wél gedaan is suggereert dat ongeveer 35 tot 40% van ons op de rug slaapt (Bron 1). En dat is niet zo geweldig. Er zijn een aantal redenen waarom op je zij slapen beter is.
Er is zelfs onderzoek dat suggereert dat het beter is specifiek op de linkerzij te slapen (ook Buteyko was een fan van op de linkerzij slapen).
Waarom je niet op je rug moet slapen
De belangrijkste reden om niet op je rug te slapen is deze.
Je ademt rustiger
Wanneer je op je zij slaapt, moeten je ademhalingsspieren bij de inademing je gewicht wat optillen. Dat dempt daardoor de ademhaling. Wanneer je op je rug slaapt is er niets dat de ademhaling tegenhoudt. Je kan daardoor relatief veel gaan ademen, wat volgens mij als Buteyko Therapeut een beroerde zaak is.
Mensen die op de rug slapen beginnen daardoor soms ook opeens te snurken . Totdat ze een por van hun partner krijgen, en zich omdraaien op de zij.
Op de rug slapen kan zelfs slaapapneu veroorzaken. Deze tekening komt uit een onderzoek naar slaapposities en slaapapneu (Bron 2). "Supine" betekent op je rug slapen, en "Left Side" is dus op de linkerzij slapen. Bij "Chest movements" zie je de bewegingen die de tussenribspieren maken (wat de borstademhaling is). Bij "Abdominal movements" zie je de bewegingen van het middenrif (de buikademhaling).
Je ziet dat wanneer iemand op de rug ligt, de ademhaling erg diep kan zijn. De tussenribspieren en het middenrif zijn behoorlijk grote bewegingen aan het maken. En dan stoppen ze (wat een apneu is).
En rechts zie je dat, wanneer iemand op de zij gaat liggen, de ademhaling minder diep wordt. Je ziet ook dat er meer buik- dan borstademhaling ontstaat, wat een goede zaak is omdat dat rust en ontspanning in het lichaam brengt en diepe slaap promoot.
Door je neus ademen stimuleert trouwens ook de buikademhaling. Dat is 1 van de redenen waarom ik van veel cursisten die plakken hoor dat ze beter en dieper slapen.
Dus slaap altijd op je zij. Er is zelfs een reden waarom je soms beter op je linkerzij kan gaan slapen.
Je heb minder last van maagzuur
Onderzoek toont aan dat mensen die op hun linkerzij slapen beduidend minder last van maagzuur hebben dan mensen die op hun rug of rechterzij slapen. Wat ook weer niet heel verrassend is want de maag ligt links.
Heb je last van nachtelijke reflux dan kan je, naast op je linkerzij slapen, ook het hoofdeinde van het bed iets verhogen. Onderzoek toont aan dat dit goed kan helpen (Bron 3). Je kan bijvoorbeeld een dik kussen onder het hoofdeinde van je matras leggen.
Maar heb je geen last van maagzuur dan zou ik me niet al te druk maken over op welke zij je ligt. Maar slaap nooit op je rug.
Tips die kunnen voorkomen dat je op je rug slaapt
Er zijn twee tips die ik je mee wil geven waarmee je het slapen op je rug kan voorkomen.
1. Een tennisbal
Je kan een tennisbal bevestigen aan op de rugzijde van een T-shirt of pyjama. Ga je tijdens het slapen op je rug liggen, dan draai je echt wel door want op een tennisbal liggen voelt niet fijn.
Volgens mij is dit een tip die zo oud is als dat er tennisballen bestaan ( J.). Maar hij werkt nog steeds. Ik heb cursisten gezien die hiermee zich prima aanleerden altijd op de zij te slapen.
2. Positietrainer
Dit is een apparaatje dat ze gebruiken bij mensen die snurken of lichte slaapapneu hebben. Je draagt het met een band op de borst. Het apparaatje begint te trillen wanneer je op de rug ligt. Het trilt steeds luider (het wordt steeds vervelender), totdat je je omdraait op de zij. Dan stopt het trillen.
Je kan hem via je behandelende arts krijgen, of hem zelfs kopen (voor rond de € 160 euro). Een tennisbal is goedkoper en werkt ook prima lijkt me.
Bronnen
2. Op de rug of zij slapen en slaapapneu