Toptennister Iga Swiatek gebruikt tape
Olga Swiatek, de 22-jarige nummer 1 van de wereld, staat er om bekend dat ze open staat voor nieuwe trainingsmethodes. Maar de gehele tenniswereld staat verbaasd toe te kijken hoe ze met tape op haar mond een trainingspartij afwerkt.
Het ziet er ook enigszins bizar uit.
Dus de verklaringen op de social media vliegen je om de oren. De leukste vind ik nog wel dat zichzelf leert geen commentaar te geven op beslissingen van de scheidrechter.
Laat ik uitleggen waarom ze (volgens mij) tennist met tape op haar mond.
Door de neus ademen
De bedoeling van de tape is dat ze leert altijd door haar neus te ademen. Door de neus ademen is de enige correcte manier van ademen: de neus warmt en bevochtigt de lucht die je inademt, maakt die lucht schoon van stofdeeltjes en bacillen en het activeert het middenrif (wat weer belangrijk is omdat een buikademhaling mentale rust geeft, de organen masseert en als pomp dient van het lymfesysteem).
Wanneer je door je mond ademt gebeurt er niets van dit alles: de vieze, droge en koude lucht die je inademt schiet zo je longen binnen. Dat is echt foute boel.
Nu is bijna alles in het leven een gewoonte. En tapen helpt je de goede gewoonten van "Altijd door de neus ademen" te ontwikkelen.
OK, maar ook tijdens een inspanning?
Dat is een terechte vraag want je zou verwachten dat je tijdens een stevige inspanning zoveel zuurstof nodig hebt dat je dan beter door je mond kunt gaan ademen.
Maar dat is niet zo. Laat me dat uitleggen.
Ademen betekent dat je zuurstofrijke lucht inademt, diep je longen in. Daar (bij je longblaasjes) springt de zuurstof naar het langsstromende bloed. Het bloed brengt de zuurstof naar de lichaamscellen, waar het omgezet wordt in energie, koolzuurgas (CO2) en water (H2O).
Dat heet de aerobe verbranding en ziet er zo uit in een formule:
Het koolzuurgas (CO2) dat de cellen maken springt naar het langsstromende bloed, en ademt je uit.
Dus ademen is heel simpel: zuurstof (O2) naar binnen en koolzuurgas (CO2) naar buiten. Dan krijg je dit plaatje.
Het bijzondere van koolzuurgas (CO2) is dat het een erg belangrijke rol in het bloed speelt. Zit er veel koolzuurgas in het bloed, dan laat het bloed veel zuurstof (O2) los zodat het naar de spieren kan gaan. Zit er weinig koolzuurgas (CO2) in het bloed, dan houdt het bloed het zuurstof vast.
Wanneer je tennist wil je natuurlijk graag dat je spieren veel zuurstof ontvangen, zodat je in de aerobe verbranding blijft. Krijgen je spieren te weinig zuurstof, dan gaan je spieren over naar een anaerobe verbranding waarbij veel melkzuur gemaakt wordt. Dat voelt als vermoeidheid, je spieren kunnen verkrampen en je kan de controle over je spieren verliezen.
Nu is de aanvoer van zuurstof niet zo snel een probleem. De lucht die je inademt bevat 21% zuurstof (en 0,04% koolzuurgas) en de lucht die je uitademt bevat nog steeds 16% zuurstof (en 4% koolzuurgas). Je gebruikt dus lang niet alle zuurstof die je inademt.
Maar als je sport ga je zwaarder ademen. De kans is dan groot dat (zeker wanneer je door je mond ademt) je veel koolzuurgas verliest. Wat er voor zorgt dat de aanvoer van zuurstof naar de spieren in gevaar komt. En dat je dus sneller melkzuur gaat maken en vermoeid wordt
Dat heet het Bohr-effect. Een zeer interessant verschijnsel dat rond 1905 ontdekt is. Ik zal binnenkort daar een video over maken.
Mijn Tip
Nu gebruikte Olga Swiatek de tape tijdens een trainingssessie. Ik vermoed dat je haar niet snel met tape op haar mond zal zien tijdens een wedstrijd. Dat zou echt een mediastorm geven.
Ik zou haar één tip willen geven om dit te voorkomen (een tip die ik ook al mijn cursisten geef):
Doe water in je mond tijdens een inspanning. Zolang je water in je mond hebt, adem je door je neus. Dus neem een bidon mee als je gaat fietsen, wandelen of hardlopen.
Neem een bidon mee.
Mijn 2-e Tip
Slaap met Sleep Well Tape ®. Dan ben je 8 uur per dag bezig een goede gewoonte aan te leren.