Konstantin Buteyko

Konstantin Buteyko

was een arts en medisch onderzoeker uit de Oekraïne.

Buteyko leefde van 1923 tot 2003.

Na de tweede wereldoorlog studeerde hij aan een medische faculteit in Moskou.

In 1952 (Buteyko was net afgestudeerde en werkte in een ziekenhuis in Moskou), ontwikkelde hij een extreem hoge bloeddruk (met een bovendruk van rond de 220). Dat stond in die tijd gelijk met een doodsvonnis omdat er nog geen goede medicijnen waren die de bloeddruk naar beneden konden brengen.

Buteyko had een extreem hoge bloeddruk

Buteyko's ondekking

Buteyko noemt  7 oktober 1952 als de dag van zijn ontdekking. Hij had dus extreem hoge bloeddruk, en maakte zich grote zorgen over zijn gezondheid.

Op die dag ontdekte hij dat wanneer hij heel rustig ging ademen, zijn bloeddruk daalde.

Door zijn ademhaling steeds rustiger te maken, heeft hij zichzelf uiteindelijk genezen van zijn hoge bloeddruk

En daarmee is het allemaal mee begonnen.

Hij ging met allerlei patiënten werken waarvan hij zag dat ze zwaar ademden, en merkte dat ze zich vaak beter gingen voelen.

Buteyko lijst van ziektes

Buteyko's lijst

Konstantin Buteyko heeft tussen 1952 en 2003 met een grote aantal zieke mensen gewerkt om te kijken of hun gezondheid verbeterde wanneer ze rustiger gingen ademen.

Op basis van zijn ervaringen heeft hij een lijst van ziektes gemaakt die volgens hem duidelijk veroorzaakt worden door een verkeerde ademhaling.

Op de lijst staan onder anderen: astma, allergie, chronische hyperventilatie, chronische bronchitis, chronische vermoeidheid, emfyseem, hoge bloeddruk, hooikoorts, slaapapneu en slaapproblemen, 

Buteyko's Laboratorium Russisch ruimteonderzoek

Erkenning

Vanaf 1958 deed Buteyko ademhalingsonderzoek voor het Russische ruimtevaartprogramma. De Russen wilden naar de maan, en vellig weer thuis komen. En dan is het verstandig veel van de ademhaling te weten.  

Op de foto zie je hem aan het werk in zijn laboratorium (de rode cirkel). In de blauwe cirkel zie je zijn (voor die tijd zeer geavanceerde) computer.

Dankzij zijn laboratorium leerde Buteyko erg veel over de menselijke ademhaling, en perfectioneerde hij zijn methode om de ademhaling te verbeteren.

In 1985 werd zijn methode officieel erkend door het Russische Ministerie  van Volksgezondheid, en werd het  gebruikt in  ziekenhuizen overal in de Sovjet-Unie. 

Buteyko tijdens  conferentie in Nieuw Zeeland

De Buteyko Methode en het westen

Voor de val van het IJzeren gordijn in 1989 had nog nooit iemand in het westen van Buteyko gehoord. Maar dat veranderde toen in 1990 een jonge Buteyko therapeut naar Australië verhuisde. 

Deze therapeut maakte daar de Buteyko Methode bekend, en ging ook mensen opleiden tot Buteyko therapeut. Eerst vooral Australiërs, maar later ook veel mensen uit Amerika en Europa.

Buteyko zelf heeft in 2000 een bezoek gebracht aan Nieuw Zeeland. De foto laat hem zien tijdens dat bezoek (in het midden. Hij wuift vriendelijk naar je).

Dick Kuiper Buteyko Therapeut

Nederland

Ik (Dick Kuiper) heb van 1994 tot 2000 in Nieuw Zeeland gewoond. In 1998 heb ik de Buteyko Methode voor mijn eigen gezondheid geleerd.

Toen mijn ademhaling rustiger werd, trokken mijn astma en zware allergieën weg

Mijn eigen verbazing ging over in een groeiend enthousiasme toen ik met meer mensen ging praten die de Buteyko Methode geleerd hadden.

Ik besloot mijn baan als onderzoeker en hoofddocent bij de universiteit op te geven, en Buteyko therapeut te worden. Ik ben opgeleid in Nieuw Zeeland, en ik ben in 2000 teruggekomen naar Nederland om hier de methode  bekend te maken.

Ik heb in 2000 het Buteyko Instituut Nederland opgericht, en heb sindsdien met meer dan 5000 cursisten gewerkt. En sinds 2009 heb ik ongeveer 150 Buteyko therapeuten opgeleid.