Wat we van natuurvolken kunnen leren: adem door je neus
Ademen & Buteyko
Dick Kuiper
Ademen & Buteyko
08/07/2023
2 min
0

Wat we van natuurvolken kunnen leren: adem door je neus

08/07/2023
2 min
0

In 1870 (meer dan 150 jaar geleden!) verscheen er een boek dat toen redelijk wat aandacht kreeg. Het was geschreven door George Catlin, een bekende Amerikaans schilder die meer dan 20 jaar bij een aantal Indianenstammen gewoond had.

Shut Your Mouth George Catlin en waarom indianen door hun neus ademen

Waarom zijn indianen toch zo gezond?

Tijdens die 20 jaar was hem opgevallen dat indianen maar zelden ziek zijn. Veel minder vaak dan mensen van de westerse cultuur waarin hij opgegroeid was. Hij vroeg zich af waarom dit zo was en uiteindelijk was zijn belangrijkste conclusie dat indianen van jongs af aan leren dat ze altijd door hun neus moeten ademen. Dag en nacht. 

Misschien dat het iets te maken heeft met de jacht en het geluidloos besluipen van prooidieren, maar in iedere geval leerde elk indianenkind dat het rustig en door de neus moest ademen. Zo zag Catlin dat wanneer een jong indianenkind wat verkouden was, de moeder naast het kind ging zitten en de mond dicht hield zodat het kind ook dan door de neus bleef ademen.

Catlin’s boek staat vol met amusante tekeningen, zoals deze. 

George Catlin Nature and HabitHiermee laat hij zien dat door de neus ademen de natuurlijke manier van ademen is. En dat door de mond ademen een slechte gewoonte is.

Hoe ademen indianen door hun neus wanneer ze slapen?

Een goede vraag. Ze hadden nog geen tape natuurlijk.George Catlin tekeningen over met mond dicht slapen

Op de bovenste tekening zie je een westerling die op de rug ligt waardoor de mond openvalt. Dat is behoorlijk beroerd: je slaap minder diep, kan gaan snurken, ondermijnt je immuunsysteem, etc.

Op de onderste tekening zie je een indiaan die tegen een dik kussen aan gaat liggen zodat het hoofd omhoog komt en de mond dicht gehouden wordt. 

Het grappige is dat in een aantal Afrikaanse landen het vrij normaal is te slapen met een neksteun. Blijkbaar komt men in verschillende culturen tot dezelfde conclusie: hou je mond dicht wanneer je slaapt.

Afrikaanse neksteun bij het slapen

Nu zal ik absoluut niet promoten dat je met je hoofd op een houten neksteun gaat liggen. Het lijkt me persoonlijk nogal ongemakkelijk. Maar tapen is wél een geweldig idee, en zal net zo goed helpen bij het dichthouden van je mond.

De moraal van dit verhaal

In 150 jaar zijn we helaas bitter weinig opgeschoten. Het idee dat het verstandig is altijd door je neus te ademen is nog steeds geen deel van onze cultuur geworden. We leren het niet op school of van onze ouders. En hoe vaak heb jij van je huisarts gehoord dat het verstandig is door je neus te ademen? 

Het hele boek van George Catlin lezen?

Dat kan. Ik heb het als PDF op de website gezet. Klik op de omslag van het boek hier beneden.


Omslag Shut Your Mouth George Catlin


Sleep Well Tape kopen


Reacties
Categorieën