De geschiedenis van Happy Tape
Sleep Well Tape
Dick Kuiper
Sleep Well Tape
08/07/2023
4 min
0

De geschiedenis van Sleep Well Tape

08/07/2023
4 min
0

Je denkt misschien dat Sleep Well Tape uit de lucht komt vallen. Het was er opeens. Maar dat is bepaald niet zo. Het heeft een geschiedenis van bijna 50 jaar.

Konstantin Buteyko

Het begon allemaal met Konstantin Buteyko. Een geniale arts uit de Oekraïne (dat toen nog deel uitmaakte van de Sovjet-Unie).

Konstantin Buteyko

De Sovjet-Unie was in die tijd met Amerika verwikkeld in de “space race”. In september 1957 lanceerden de Russen de Spoetnik, de eerste satelliet die in een baan om de aarde werd gebracht. Kort daarna stuurde men het hondje Laika omhoog (die kwam helaas dood terug), en in 1961 was Yuri Gagarin de eerste mens in de ruimte (hij kwam gelukkig wel levend terug). 

Daarna wilde men naar de maan. En dan is het handig dat je iets van ademen afweet, zodat je in kan schatten hoeveel zuurstof je een astronaut mee moet geven op zo’n lange reis.

Buteyko kreeg de opdracht dit medische onderzoek naar de menselijke ademhaling te leiden.

Buteyko’s laboratorium

In 1958 werd Buteyko benoemd tot directeur van een medische laboratorium in Novosibirsk (dat ligt in Siberië). Zijn taak was de ademhaling grondig te onderzoeken.

Op de foto (in de rode cirkel) zie je Buteyko aan het werk. In de blauwe cirkel zie je één van de eerste computers in de Sovjet-Unie. 

Buteyko's Laboratorium Russisch ruimteonderzoek

Gaandeweg kwam Buteyko erachter dat veel mensen gezondheidsproblemen hebben doordat ze te veel ademen. En gelukkig bleef het daar niet bij. Door veel te experimenteren ontwikkelde Buteyko een methode om de ademhaling blijvend rustiger en gezonder te maken.

Altijd door je neus ademen

Het doel van de Buteyko Methode is een rustige, ontspannen ademhaling te ontwikkelen. Een essentieel onderdeel daarvan leren altijd door de neus te ademen. Je neus verwarmt en bevochtigt de lucht die je inademt, en doodt bacteriën en virussen. Door de mond ademen doet niets van dit alles. 

Dus ademt altijd door je neus – ook bij sport. En natuurlijk ook als je slaapt.

Het probleem is dat je niet weet hoe je ademt wanneer je slaapt. Best mogelijk dat je je mond dicht hebt. Maar de kans is groot dat je mond, wanneer je tijdens de slaap geheel ontspannen bent, openvalt. Adem je tijdens de slaap door de mond, dan wordt het een gewoonte die er voor zorgt dat je ook overdag vaak door je mond gaat ademen, wat op de langere termijn een slechte invloed kan hebben op je gezondheid.

Een slimme patiënt

Nu is alles in het leven gewoonte. Maar hoe leer je jezelf 's nachts je mond dicht te houden? Je slaapt en bent je van geen kwaad bewust.

Het verhaal gaat dat een patiënt van Buteyko op het idee gekomen is de mond ’s nachts met tape gesloten te houden. Het werkte en Buteyko vond het een briljant idee. Sinds de zestiger jaren maakt het dan ook deel uit van de Buteyko Methode. 

Buteyko en het westen

De Buteyko Methode is in 1990, na de val van het ijzeren gordijn, naar het westen gekomen. En ook hier gingen mensen die Buteyko leerden hun mond 's nachts tapen.

Zo is er een BBC documentaire uit 1998 over een Russische Buteyko therapeut die met drie astmapatiënten gaat werken. Hij laat ze direct al de eerste nacht al tapen. En niet zoals wij, met een stukje van boven naar beneden, maar direct van oor tot oor. 

BBC Buteyko documentaire mond tapen Engeland

Gelukkig zijn we in Nederland een stuk liever, en beginnen we met een klein stukje van boven naar beneden. Met een lipje. En pas als dat goed bevalt, gaan we van links naar rechts plakken.

Het Buteyko Instituut Nederland

Toen ik in 2000 Buteyko Therapeut werd, gingen ook al mijn cursisten 's nachts hun mond 'tapen'. En de feedback die ik kreeg was geweldig. Veel cursisten sliepen beter, hoefden minder vaak uit bed om te plassen, werden beter uitgerust wakker, snurkten niet meer, werden wakker zonder droge keel of vieze smaak in de mond. 

Het tapen is zonder meer het onderdeel van mijn Buteyko cursus dat op korte termijn het meeste impact heeft.  

Dat tapen is geweldig, maar …

Ik heb sinds 2000 met mijn cursisten allerlei tape geprobeerd. Sommige tape plakte niet zo goed en waren ze ’s morgens vaak kwijt. Maar er was ook tape die juist te goed plakte ("het lijkt wel ontharingstape" hoorde ik dan). Bij weer andere tape merkte ik dat sommige mensen vroeger of later een soort allergische reactie op de tape ontwikkelen. 

En ik vond het ook vervelend (en enigszins verontrustend) dat ik niet goed wist welke lijm gebruikt werd, en of die lijm schadelijk voor de gezondheid kon zijn. 

De laatste 10 jaar gebruikte ik een tape van het merk Klinion die me het beste beviel. Het plakt goed, maar niet té goed. Ik zie maar zelden allergische reacties. En er is uitgebreid medisch onderzoek gedaan naar de lijmlaag van de tape waarbij o.a. blijkt dat de tape erg weinig cellen van de opperhuid meeneemt wanneer je de tape verwijdert.

Maar tijdens de corona-crisis stopte men met die tape.

Eureka: Sleep Well Tape

We hebben nu een exclusief contract met de Japanse fabrikant die de Klinion tape maakte. En we hebben de tape op de markt gebracht als Sleep Well Tape.  

De tape voldoet aan de eisen die ik voor mezelf en mijn cursisten aan mondtape zou stellen:

  • Het blijft goed zitten,
  • Het veroorzaakt maar zelden een allergische reactie,
  • Je kan het gemakkelijk van je lippen afhalen,
  • Je kan een stukje tape meerdere malen gebruiken (goed voor het milieu en je portemonnee),
  • Het is breed genoeg zodat het beide lippen bedekt,
  • Je kan zelf bepalen hoe lang je het stukje tape maakt (sommige mensen plakken het alleen over de lippen, anderen willen een stukje wang meenemen).
  • De lijmlaag is uitgebreid getest en veilig bevonden.

Nu weet ik dat er mensen zijn die het niet zo belangrijk vinden wat ze op hun lippen plakken. Ik heb mensen die behangersplakband gebruiken, en een tijdje geleden had ik iemand aan de telefoon die duct tape gebruikt (en die zelfs duct tape 's morgens kwijt was). 

Maar voor minder dan € 1 per week zou ik het wel weten. 

Gebruik Sleep Well Tape, zodat je heerlijk en onbekommerd kan gaan slapen. 

Sleep Well Tape kopen

 

Reacties
Categorieën